Doe Roos in je koffer als je op vakantie gaat.

dickdezwart • 26 juni 2025

Relationele intelligentie op reis, tips voor een relaxte en verbindende vakantie.



De tassen en spullen zijn gepakt, de zonnebrand ingeslagen, en de kinderen zijn al drie keer terug naar binnen gerend voor vergeten knuffels, nintendo en opladers. Jullie zijn op weg naar rust, ontspanning en… o ja, elkaar. Maar waarom lijkt die zomervakantie soms eerder een test van je relatievermogen dan een bron van verbinding?


Juist als we tijd hebben voor elkaar, lopen spanningen gemakkelijk op. Je zit dicht op elkaar, het comfort is sub-optimaal, iemand wil shoppen terwijl de ander liever ligt, en voor je het weet is er onbegrip of irritatie. Wat helpt dan?


Een beetje relationele intelligentie in je koffer.


De Roos van Leary in je strandtas

De Roos van Leary laat zien hoe gedrag van de één invloed heeft op het gedrag van de ander. Kort gezegd: dominant gedrag roept vaak volgzaam gedrag op, aanvallend gedrag lokt verzet uit, en meewerkend gedrag nodigt uit tot samenwerking.


Voorbeeld: Jij zegt geïrriteerd tegen je partner: “Doe nou eens normaal, ik heb al duizend keer gezegd dat ik even rust wil!” Grote kans dat de ander óf boos terugbijt, óf zich terugtrekt. Jouw ‘boven-tegen’ roept ‘onder-tegen’ op. Maar zeg je: “Ik merk dat ik moe ben en even wil opladen, kunnen we daar samen iets op verzinnen?” dan beweeg je naar ‘samen-naast’. De toon verandert, en de dynamiek ook.



Giraffetaal op het terras

In de geweldloze communicatie (ook wel giraffetaal genoemd, vernoemd naar het dier met het grootste hart), staat verbinding centraal. Geen verwijten, maar vier stappen:


  1. waarnemen zonder oordeel,
  2. je gevoel benoemen,
  3. je behoefte uitspreken en
  4. een verzoek doen.


Stel: je puber rolt met zijn ogen omdat jullie een stadje willen bezoeken. De reflex is misschien: “Kom op nou, we doen toch ook al van alles voor jou!” Maar wat als je zegt:


“Ik zie dat je met je ogen rolt. Ik vind ik vervelend, omdat ik hoop op een gezellige dag met elkaar. Zou je mee willen en daarna iets kiezen wat jij leuk vindt?”

Dan spreek je vanuit jezelf, zonder te beschuldigen. Je laat ruimte voor de ander én voor verbinding. Niet makkelijk, wel krachtig.

 

Vakantie = vergrootglas

De vakantie legt alles bloot. Waar je thuis nog kunt vluchten in werk, sport of scrollen, zit je nu samen aan het ontbijt. Frictie die er misschien al was, komt ineens naar boven. Gebruik dat niet als een reden voor ruzie, maar als een uitnodiging tot bewust contact.


Mini-tool voor onderweg: de drie R’s


Neem deze drie R’s mee in je mentale handbagage:

  • Reflecteer: Wat gebeurt er in mij? Wat voel ik? Wat heb ik nodig?
  • Respecteer: De ander mag anders reageren. Dat is geen aanval.
  • Reageer bewust: Kies giraffetaal. Of zeg even niets. Adem.


Giraffetaal voor beginners (aan het zwembad)

  • “Ik zie dat je stil bent vandaag. Klopt het dat je ergens mee zit?”
  • “Ik merk dat ik gespannen raak als het plan steeds verandert. Zullen we samen even kijken wat haalbaar is?”
  • “Ik geniet ervan als we samen koffie drinken zonder schermen. Zullen we dat straks doen?”


Je hoeft geen perfecte communicatie-goeroe te zijn. Het gaat erom dat je intentie klopt: je wilt begrijpen in plaats van winnen.


Vakantiemantra: “Ik kies verbinding”

Zet deze zin bovenaan je reisdagboek, je notities of je koelkastlijstje: “Ik kies verbinding.” Niet omdat het altijd lukt, maar omdat het richting geeft. Elke keer dat je bewust kiest om met zachtheid te reageren, versterk je je relationele spierkracht.

door dickdezwart 13 januari 2025
Waarom je van Jakhals-taal naar verbindende communicatie moet switchen.
door Dick de Zwart 5 juli 2024
Waarom het belangrijk is om echt even af te schakelen.
door dickdezwart 23 mei 2024
Over hoe we beter kunnen luisteren en communiceren als we Giraffe-oren opzetten. Marshall Rosenberg deelt zijn waardevolle inzichten.
door Dick de Zwart 27 februari 2024
Dit blog is een onderdeel van mijn zoektocht naar de formule die ervoor zorgt dat jouw verhaal blijft hangen. En dan vooral in positieve zin! In die zoektocht stuitte ik op het boek van Chris Anderson: De TED-methode. Ik deel graag met je hoe dit boek ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt. k ons dichterbij de ultieme presentatieformule brengt.
door dickdezwart 31 januari 2024
Ken je dat stemmetje in je hoofd dat fluistert: "Wanneer ontdekken ze dat ik eigenlijk helemaal niets kan?"
door dickdezwart 12 december 2023
Assertiviteit, een sleutelbegrip in de sociale psychologie, draait om de manier waarop je in sociale situaties met anderen omgaat. 
door dickdezwart 21 november 2023
Het spirituele perspectief op Leiderschap: Verbinding en betekenis
door dickdezwart 31 augustus 2023
“ Jij komt altijd te laat op onze meetings! ”, schreeuwt de de een. “ Nou, pffff, ik kan er ook niks aan doen. Het was superdruk onderweg! ”, stamelt de ander.
door dickdezwart 23 augustus 2023
De dramadriehoek is ontworpen door Stephen Karpman. Het laat zien dat je gevangen kunt zijn in een steeds terugkerend patroon van aanklagen, redden en het slachtoffer zijn. Hoe herken je dit patroon en hoe overstijg je het?
Marketing na corona: 3 blog tips
door dickdezwart 14 december 2020
“Nog even de tanden op elkaar”, hoor ik mezelf zeggen tegen mijn ouders. “Binnenkort kunnen we vast wel weer met de familie iets leuks doen”. Alsof op een of andere magische manier alles weer bij het oude is. Reality check: dat gaat niet meer gebeuren. En er zijn ook positieve ontwikkelingen. Voor ons als marketeers zijn het bijzondere tijden. Digitalisatie is nog nooit zo snel gegaan. Marketing in ‘het nieuwe normaal’. Wat is dat? Wat is er eigenlijk veranderd in het consumentengedrag, en hoe gaan wij, als marketeers daarmee om? Ik heb drie blogs op een rijtje waardoor ik me geïnspireerd voelde. Het is het topje van een ijsberg aan mega-interessante verhalen. Dus meer info volgt als je In blog nummer 1: Eric van Hal, van Mediaweb zette in zijn laatste blog 22 trends op een rijtje. Korte recap: De digitalisering is in een stroomversnelling terecht gekomen en marketingtechnieken schuiven op naar meer en meer persoonlijk. En op de plaatsen waar de mensen zich in privé tijd bevinden. Blog nummer 2: In een blog op Adformatie wordt ons op het hart gedrukt dat elke marketeer zich moet afvragen hoe de wereld van de klant veranderd is door deze crisis. Is het achterliggende klantprobleem veranderd? En niet blind varen op de marketing koers van pre-corona. Blog nummer 3: Pieter Voogt schrijft op Marketingfacts dat wij, als marketeers, na de coronacrisis flink aan de bak moeten om de achterstand die de crisis ongetwijfeld heeft veroorzaakt, zoveel mogelijk goed te maken. De kans is aanwezig dat daarvoor ook nog eens minder budget beschikbaar is, omdat in geval van een negatieve cashflow het marketingbudget nu eenmaal een 'makkelijk slachtoffer' is. Dat betekent dus dat we als marketeers nóg creatiever moeten zijn. Een mooie gelegenheid om onszelf en onze meerwaarde te bewijzen! Kortom: Genoeg leesstof te vinden. Mijn persoonlijke take away is ‘ denk vooruit ’. Ook deze crisis gaat voorbij. En snap je dan je klanten nog? Blijf dus flink communiceren, luister intensief en stuur bij waar je kan. Op naar 2021!
Meer posts